Marsut kumipyörillä

Maršrutka (маршрутка) tulee sanoista maršrutnoje taksi (Маршрутное такси), joka tarkoittaa reittitaksia. Marsut ovat pikkubusseja, jotka ajavat etukäteen määriteltyjä reittejä.

Maršrutkat on Pietarissa nimetty siten, että K-kirjaimen (коммерческий, kommertšeskij) jälkeen tulee numerosarja, joka myötäilee metrojen, bussien ja junien numeroita. Ne pysähtyvätkin tyypillisesti metro-, bussi- ja juna-asemilla ja paikoilla, jossa voi vaihtaa kulkupeliä.

Pienestä koosta on hyötyä liikennöidyillä kaduilla, ja maršrutkat ovat useimmiten nopeampia kuin isot ja kömpelöt bussit. Mutta marsut ovat toisaalta kalliimpia kuin bussit, ja joudut pulittamaan keskimäärin 36 ruplaa kyydistä.

Kuskille kannattaa kertoa jos meinaat jäädä kyydistä pois ennen päättäriä. Marsu ei pysähdy jokaisella pysäkillä etenkin jos se on täynnä matkustajia. Jos joudut täyteen ahdettuun maršutkaan, ja istut kovien tyttöjen ja poikien tapaan pikkubussin takaosassa, voit pyytää kanssamatkustajia toimittamaan rahasi kuskille kädestä käteen -periaatteella. Tarkkaile tovereitasi! Nykyään monet kuskit haluavat rahan vasta sitten, kun poistut autosta. Maksa siis samoin kuin huomaat muiden matkustajien tekevän.