Pietarin junaliikenne ja juna-asemat

Sininen Pietari-Moskova-juna laiturilla

Pietarista pääsee junalla esimerkiksi Murmanskiin yhtä soittoa ja minne tahansa muuallekin laajassa Venäjän maassa ainakin Moskovan kautta mutkan heittäen. Asemia Pietarissa on viisi, minkä lisäksi kirjallisuudessa on mahdollista löytää mainintoja jo käytöstä poissaolevasta Varsovan asemasta.

Junalippujen osto on eräänlainen taiteenlaji. Sitä voisi kuvitella saavansa lipun oikeaan junaan oikeana päivänä, mikäli menee lippuluukulle em.asiat paperilapulle kirjoitettuna. Näin ei kuitenkaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä tule tapahtumaan, mistä syystä liput kannattaa hankkia jonkun venäjää sujuvasti puhuvan avustuksella. Kannattaa kysyä rohkeasti apua joltain kanssajonottajalta!

Lippuluukkuja on kolmenlaisia. Yhdeltä luukulta on mahdollista ostaa lippuja vain sinä päivänä lähteviin juniin. Toiselta luukulta saa lippuja seuraavan päivän (seuraavien 24 tunnin sisällä lähteviin) juniin. Kolmannelta luukulta saa sitten lippuja mihin tahansa juniin. Sitten tietysti on vielä erikseen paikallisjuniin lippuja myyvät luukut. Lippuja on mahdollista ostaa myös nettikaupasta, mutta sivuja ei ole käännetty millekään kielelle, eli venäjäntaitoinen ystävä on taas tarpeen.

Pietarin juna-asemat 

Pietarin asemat ovat nimeltään Laatokan asema, Suomen asema, Baltian asema, Moskovan asema ja Vitebskin asema. Suomen junat tulevat tietysti Suomen asemalla ja itää kohti lähtevät junat lähtevät Moskovan asemalta. Rautatieasemilla on tavaransäilytys, vessat ja iso odotushalli sekä jonkin verran kahviloita ja ravintoloita. Baltian aseman yhteyteen ryhdyttäneen rakentamaan rautatiemuseoita, joka aukeaa mahdollisesti vuoden 2016 loppupuoliskolla.

Junalla Moskovaan

Junalla pääsee nopeasti myös Pietarista Moskovaan, mikäli valitsee Sapsanin. Sapsan kulkee jopa 250 kilometrin tuntivauhtia ja hurauttaa matkan neljässä tunnissa. Valittavana on myös yöjunia. Sapsanilla Pietari-Moskova lippu maksaa 20-60 euroa muissa junissa lipun hinta on 12 eurosta ylöspäin matka-ajan vaihdellessa kuudesta ja puolesta tunnista lähes kymmeneen tuntiin. Edullisin ei ole aina hitain.