Pietarin taksit

parked Lada

Rakkaalla autolla on monta nimeä. Suomessa käyttäisimme epävirallisesta taksista nimitystä pimeä tai laiton taksi. Venäjällä puhumme yksinkertaisesti masiinasta, kumijalasta tai kansantaksista. 

Auton pysäyttäminen

Jokainen lähestyvä auto on potentiaalinen taksi. Seiso sillä puolella katua, mihin suuntaan olet matkalla (turha siis seistä väärällä puolen Nevskiä, sillä on hyvin epätodennäköistä, että saisit siitä kyydin määränpäähäsi) ja heilauta kättäsi. Yleensä ei mene kauaa, kunnes joku auto pysähtyy: Lada, Volga, uusi Audi tai vaikka ambulanssi, jolla juuri ei ole keikkaa päällä.

Tarkasta ensimmäiseksi, että kuljettaja on yksin autossa. Älä nouse autoon, jossa on muita matkustajia, vaan huido sellaiset autot pois tai sano njet. Kun sopiva auto tulee, avaa seuraavaksi apukuskin puoleinen ovi, mutta älä vielä astu sisään.

Osoitteen arpominen

Kerro ensin kuskille mihin olet menossa. Osoitteiden kertominen tai määräänpäätäsi lähellä olevien maamerkkien kuvailu toimii yleensä paljon paremmin kuin kartat. Jos kuljettaja nyökkää tai muulla tavoin esittää tietävänsä mihin olet menossa, esimerkiksi kysymällä "Skolko?" (paljonko maksaa?), voit alkaa neuvotella hinnasta. Älä istu autoon, ennen kuin hinta on sovittu. Kuski pyytää sinua istumaan sitten, kun hinta on hänelle sopiva. Voit yrittää tinkiä hintoja, jos ne tuntuvat korkeilta. Älä suostu ryöstöhintoihin vaan ota yksinkertaisesti seuraava auto, jos kuski yrittää vedättää.   

Jostain syystä kuljettajien kartanlukutaito on olematon, mutta he eivät sitä kehtaa myöntää. Sitä vastoin paikallisilla kuljettajilla on tyypillisesti hyvä osoitemuisti. Joskus kuskisi puhuu vielä huonommin venäjää kuin sinä, ja tuntee kaupungin kadut vain välttävästi jos lainkaan. Ota silloin reippaasti ohjat käsiisi ja neuvo kuski perille (dalshe - eteenpäin, na-leva - vasemmalle, na-prava - oikealle). Pietarissa on esimerkiksi kaksi Bolshoi prospektia, toinen Vasilin saarella, toinen Petrogradskajalla. Säästät kaikkien aikaa ja kuskin bensaa, kun olet tarkkana kulkusuunnan suhteen. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä etenkin iltaisin ja yöaikaan kuskisi on kotoisin Azerbaijanista/ Uzbekistanista/ Armeniasta/ jostain muusta entisen Neuvostoliiton alueen eteläiseltä sektorilta. Jos poliisi pysäyttää autonne, kannattaa sinun hivuttautua ulos ja jatkaa matkaa toisella autolla, mikäli dokumenttien tarkistukseen menee kauemmin kuin kaksi minuuttia. MIkäli näin tapahtuu, on kuski ns.laittomasti liikenteessä eli asuu kaupungissa ilman rekisteröintiä, jolloin hän ei poliisien kynsistä noin vaan pääsekään. Koska sinä olet vain suomalainen turisti, unohda koko juttu ja siirry eteenpäin.

Paljonko kyydistä pitää maksaa?

Lyhyistä matkoista ei kannata maksaa enempää kuin 150-200 ruplaa, joka yleensä riittää Pietarin ydinkeskustan matkoihin. Jos porukassanne on kolme tai neljä henkilöä, matka maksaa vain noin euron per henkilö. Matka "toist buolt jokkee" Sadovajan tienoille maksaa kolme sataa ja ruuhka-aikaan kannattaa varautua maksamaan kolmisensataa ihan keskustankin matkoista (metrolla olisit jo perillä).

Montako henkilöä autoon mahtuu?

Vielä joitakin vuosia sitten venäläiseen taksiin mahtui saman verran porukkaa kuin afrikkalaiseen avolava-autoon. Nykyään ilmeisesti sakotetaan sen verran reippaalla kädellä näitä autonsa vetoisuutta uhmaajia, että kuskit enää äärimmäisen harvoin suostuvat ottamaan neljää enempää kyytiin. Toisaalta, miksi ahtautua autoon varpaat suussa ja rillit vinossa, kun hinta on halpa ja kyyti kaikin puolin mukavampaa, kun jokaisella on penkkiä takamuksensa alla?

Viralliset taksit

Voit pyytää hotellin respaa tilaamaan sinulle taksin ja mahdollisesti tämä summa lisätään huoneesi laskuun. Näin sinun ei tarvitse maksaa kuskille, vaan hoidat taksikyydin uloskirjautumisen yhteydessä (huijatuksi tulemisen riski on näin ollen olematon). Lähtiessäsi hotellilta rautatieasemalle kannattaa pyytää respasta taksi, sillä harva autoilija haluaa pysähtyä keskellä kiireistä ajoa pakatakseen tavarasi peräkonttiin. Sitä paitsi tilattu taksi voi olla todella edullinen. Matka Vladimirskajan metroasemalta Suomen asemalle klo 5.45 maanantaiaamuna maksoi 230 ruplaa ja kyydissä oli kolme matkustajaa (testattu 16.2.2015).