Pietarissa pyöräily

Aikaisemmin Pietarin liikenteessä ei juuri polkupyöräilijöitä näkynyt. Vaarallisille kaduille uskaltautuivat vain rohkeimmat huimapäät. Viime vuosina pyöräily on kuitenkin kasvattanut suosiotaan, vaikka miehen mentävät montut kadussa ja sekopäiset autokuskit eivät ole vielä kadonneet mihinkään.

Pyöräilijöiden henki ei ole erityisen arvokas Pietarin liikennöidyillä kaduilla. Autokuskit viis välittävät polkupyöräilijöistä, ikään kuin heitä ei olisi olemassa.

Pyörätiet ja pyöräilykaistat loistavat poissaolollaan, joten monet pyöräilijät ajavat jalkakäytävällä lasketellen jalakulkijoiden välistä. Pietarilaiset ovat oppineet pyöräilemään paremmin kuin aikaisemmin, mutta törmäyksiltä ei tänäkään päivänä välty.

Tien pinnat ovat epätasaiset, kaikenlaista romua sattaa ilmaantua eteen ja syvät kuopat nielaisevat kitaansa varomattomia kaahailijoita.

Pyörän vuokraaminen

Entä sitten, jos pyöräily on vaarallista? Rohkea rokan syö ja kypärän saa vuokrata 40 ruplalla. Voit myös vuokrata pyörän noin 500 ruplalla per päivä tai 150-250 ruplaa per tunti. Tandempyörät löytyvät myös joidenkin liikkeiden arsenaalista, ja jopa neljän henkilön kvadrugat (квадруга) .

Joudut monesti näyttämään henkilötietosi ja antamaan pantin, joka voi olla pari-kolme tuhatta ruplaa tai jotain muuta arvokasta, kuten kamerasi. Lienee selvää, että raha on fiksumpi vaihtoehto. Ilman proopuskaa joudut pulittamaan ainakin kaksinkertaisen panttimaksun, joten ota passi tai passinkopio mukaan.

Opastetut pyöräretket

Muutamat firmat, jotka vuokraavat pyöriä, järjestävät myös maksullisia, muutaman tunnin pyöräretkiä kesäisin. Hinta pyörii 30 euron tuntumassa.

Скатпрокат (Skatprokat)

Skatprok tuntuu olevan suosiossa, sillä monet matkatoimistot ja hotellit myyvät heidän pyöräilypalvelujaan. 

Friends Hotels and Hostels

Frendsit vuokraa myös kvadrugoita, eli neljän hengen polkupyöriä.