Shoppailu

Moneen entisen Itä-Euroopan suurkaupunkiin verrattuna Pietari tai Moskova eivät ole halpoja ostoskaupunkeja, mutta kun valitsee ostospaikkansa tarkoin, löytää jotain sellaista, mitä Suomessa ei ole mahdollista ostaa. Mitä Pietarista ei löydy, sitä ihminen ei tarvitse!

Matkamuistot

Matkailijan kannattaa unohtaa kansainväliset ketjut ja suunnata huomionsa sellaisiin Venäjälle ominaisiin tuliaisiin, joita ei voi edes saada Suomesta. Yksi hyvä paikka tehdä aitoja, venäläisiä käsityölöytöjä on Вятские промыслы-myymälä Gorohovaja-kadulla. Myymälästä voi ostaa puutöitä, neulottuja huiveja, kansallispukuja, shakkilautoja, pitsiä ja keramiikkaa. Tuotteet on valmistettu eri puolilla Venäjää ja myymälän ystävällinen henkilökunta osaa kertoa kaikista töistä paitsi tekopaikan, myös materiaalin ja alkuperäisen käyttötarkoituksen. Myymälä sijaitsee osoitteessa Gorohovaja 32.

Osoitteesta Gorohovaja 32 löytyy myös pieni sekatavarakauppa, joka ulospäin näyttää aidolta krääsäpuodilta, mutta sisällä käy ilmi, että myynnissä on tuontirihkama lisäksi upeita kivikoruja eri puolilta Venäjää. Venäläiset uskovat eri kivilajien kuljettavaan mukanaan tietyntyyppistä energiaa, joten kivillä on myös voimaannuttava merkitys. Kivikorujen hinnat vaihtelevat kymmenestä eurosta viiteenkymmeneen. Samassa myymälässä on upeita perinteisin venäläisin kuvioin kirjailtuja huiveja.

Kauppakeskukset

Muotivaatteiden ostaminen Venäjältä ei ole pääsääntöisesti kannattavaa. Jos sama tuote on myynnissä Suomessa, se maksaa Helsingissä todennäköisesti saman verran tai vähemmän. Ligovskii prospektilla sijaitseva Galleria (Галерея) -ostoskeskus on hyvä paikka käydä katsastamassa, minkälaista tavaraa pietarilaiset ostavat. Paikka on vuonna 2010 avattu persoonaton, seitsenkerroksinen ostoshelvetti, jossa pietarilaiset viettävät aikaansa käytävillä kuljeskellen. Parasta Galleriassa on Venäjän maajoukkueen virallinen kauppa, joka myy Boscon valmistamia erilaisia Russia-tekstein varusteltuja urheiluvaatteita ja kenkiä.

Galleriaa persoonallisempaa rakennustyyliä löytyy Nevskin varrelta Passažista (Пассаж), joka on 1800-luvun puolivälin tienoilla avattu kauppakeskus. Talo toimi 1900-luvun alussa paitsi myyntitilana, myös kulttuurikeskuksena. Passaž on yksi Neuvostoliiton ensimmäisistä yksityisyrityksistä. Talossa silloin toimineen myyjät vuokrasivat toimitilat ja perustivat yrityksen nimeltä "Passaž Oy". Nykyisin kauppakeskuksesta löytyy vaate- ja asustekauppojen kenkäkauppoja ja parfymerioita. Passaž sijaitsee osoitteessa Nevski 48.

Nevskillä sijaitsee myös Pietarin suurin tavaratalo Gostinnyi Dvor (Гостиный двор). Se on rakennettu 1700-luvun lopulla ennen kaikkea tsaarin tarpeita varten. Tänne kulki suomalaisen karhunkaatajan tie kauppaamaan turkiksia tsaariperheelle. Nykyään Gostinnyi Dvorin tavaravalikoima on lähes yhteneväinen Gallerian myymälöiden kanssa, mutta interiööriltään se on toki mielenkiintoisempi historiansa vuoksi. Gostinnyi Dvorin edessä parveilee kymmenittäin Pietarin kiertoajeluita ja jokiristeilyitä myyviä mummoja. Gostinnyi Dvorilla on oma metroasemansa.

Gostinnyi Dvorin takana Sadovajaa eteenpäin sijaitsee Apraksin Dvor (Апраксин двор). Se on basaarimainen myyntipaikkojen verkosto, minne on helppo eksyä. Mikäli haluat löytää jonkun myyntipaikan vielä toistekin, tulee sinun selvittää korpus (osasto) ja kojun numero. Apraksin Dvorilla myyjinä toimii lähinnä kaukasuslaiset miehet ja jonkin verran Ukrainasta, Valko-Venäjältä ja Venäjän maaseudulta muuttaneet naiset. Vaatteita on mahdollista koettaa, mutta sovituskoppeja ei ole, vaan rintsikatkin kokeillaan siinä pienessä kioskissa verhon takana. Toisinaan myyjä saattaa olla niin leveä, että hän peittää selällään näkyvyyden kadulle. Mitä sitten, vaikka joku näkisikin rusketusraitasi? Mitä suurimmalla todennäköisyydellä ette tule koskaan tapaamaan ja vaikka tapaisittekin, niin onko se nyt niin vaarallista? Käydäänhän sitä ilkosillaan saunassakin!

Eräänlaisia kauppakeskuksia ovat kirpputoritkin, jotka löytyvät Udelnajan (Удельная) metroasemalta sekä Junonasta (Юнона). Junonaan pääsee menemällä ensin metrolla Avtovon (Автово) asemalle ja jatkamalla pikkubussilla muutaman pysäkin eteenpäin. Junonassa on kirpputorin pitäjiä viikonloppuisin, mutta muulloin paikka toimii markkinapaikkana, mistä löytää kännyköiden kuoria, auton varaosia, tietokoneita, radioita, astioita, vaatteita ja kalastustarvikkeita, silmälaseja, lakanoita ja vaikkasunmitä. Udelnajassa on myynnissä vanhoja rahoja, kunniamerkkejä, samovaareja, varaosia Volgaan, käytettyjä vaatteita ja vanhoja astioita jne, samaan tapaan kuin vaikkapa Hietsun kirppiksellä Helsingissä.

Kengät

Venäläiset rakastavat kenkiä! Ei niin pientä katua, etteikö sille yhtä kenkäkauppaa mahtuisi. Venäläisten kenkämaku poikkeaa suomalaisesta kenkämausta täysin, vaikka nykyään jo onkin mahdollista nähdä venäläinenkin lenkkareissa jopa keskikaupungilla. Naiset opetetaan kulkemaan koroissa jo pikkutytöstä ja miehet pitävät kengistään huolen lankkaamalla niitä säännöllisesti. Mies! Mikäli sinulla on aikaa ja haluat hurmata tyylillä, teetä itsellesi kengät! Kenkiä tehdään tilaustyönä Kasumovilla, os.Gorohovaja 35-37. Kenkien hinnat vaihtelevat parista sadasta eurosta aina tuhanteen euroon. Nainen löytää helposti itselleen kauniita kenkiä lähes joka kaupasta - kuten siis myös korollisia kumisaappaita.

Kannattaa ottaa suutarin tarpeessa olevat kengät reissuun mukaan! Venäjällä suutarien hinnat ovat vain kolmanneksen Suomen hinnoista ja työskentely on nopeaa. Suutarin voi paikallistaa etsimällä kenkäremonttia eli ремонт обуви.

Ruokatuliaiset

Ruoka kannattaa hankkia kauppahalleista. Kauppahallista puhutaan yleisemmin nimellä "tori", vaikka se onkin katettu tila. Pietarin paras tori sijaitsee Sennajalla. Torin liepeillä on hieman Apraksin Dvoria muistuttava basaari, mutta moninkertaisesti pienemmässä koossa. Täällä eksymisvaaraa ei ole. Torille voi mennä reilusti nälkäisenä, sillä maistiaisia saa kaikista esillä olevista tuotteista pyytämättäkin. Parasta antia ovat haudutetut kaalit ja suolakurkut sekä marinoidut valkosipulit. Maista myös georgialaisia maustekastikkeita! Torilta voit ostaa irtomyynnistä mausteita ja nähdä kaalin kokoisia herkullisia tomaatteja, jotka tuodaan Azerbaijanista. Ja se valkoinen siellä lihatiskillä on ihan sitä itseään, läskiä (сало).

Torin kupeessa on ihana Tarjoustalo-tyyppinen myymälä, josta voi ostaa kaikenlaista muovitavaraa kotiinsa. Kukkasin koristeltu mikrokupu, vessanpöntön renkaanlämmitin, sydämenmuotoisia pyykkipoikia ja timangein koristeltuja peilejä. Kaikkea löytyy! Hinnat ovat juuri niin halvat, että huomaat raijaavasi kotiin led-valoin koristeltua suihkuverhoa ja kolmea emalikattilaa, vaikka olet juuri muuttamassa ulkomaille.

Toinen hyvä tori sijaitsee Vladimirskajan/ Dostojevskajan (Владимирская/ Достоевская) metroaseman vieressä vastapäätä kirkkoa. Metriksen liepeiltä löytää myös pienehkön ostoskeskuksen, jonka alakerrassa sijaitseva ruokakauppa on valikoimiltaan erinomainen. Olut- ja votkavalikoimat sekä valmisruokatiskit saavat satunnaisen matkailijan huokailemaan. Ruokakaupan sisällä on pieni kahvila, jossa voi nauttia herkullisen leivoksen tai maukkaan piirakan. Tilaaminen on helppoa: riittää, kun osoittelet haluamaasi vitriinistä.

Kirkon toiselta puolen löytyy pieni hunajamyymälä, ja kaikista hunajalaaduista saa halutessaan maistiaisen. Hunajaa on myynnissä kymmeniä erilaisia ja värimaailma on valkeasta tummanruskeaan. Myyjät osaavat kertoa, mihin vaivoihin hunaja auttaa, jos matkailijaa sattuu kolottamaan. Hunajan hinta ei ole laisinkaan Suomen hintoja halvempaa, mutta laadusta maksaa mielellään. Vertailun vuoksi mainittakoon, venäjänkielisessä wikipediassa on lueteltu 34 erityyppistä hunajaa, kun suomeksi niitä on mainittuna vain 14. HUOM: hunajan tuontirajoitukset (max.2 kg per henkilö omaan käyttöön). Hunaja on venäjäksi мёд.