Kuinka esittää kysymys ja saada siihen vastaus

Haloo, se olen minä. Eli kuinka esittää kysymys ja saada siihen vastaus?

Kun olet solminut ystävyyssuhteen venäläisen kanssa, eli olette vaihtaneet puhelinnumeroita, opettele tunnistamaan kaverisi ääni. Puhelimessa venäläinen jättää yleensä esittäytymättä ja poikkeuksetta venäläisen numero vaihtuu tuon tuosta. Kun venäläinen ystäväsi soittaa, hän soittaa ennalta tunnistamattomasta numerosta ja esittäytyy ”haloo, se olen minä”. Samaten soittaessasi hänelle on vastaus puhelimeen ”haloo”. Tämä juontanee juurensa neuvostoajalta, jolloin KGB:n ja muiden vakoojien pelossa ei suoraan kerrottu, kenen kanssa ollaan tekemisissä.

Venäläiset eivät käyttäydy näin vain kaverisuhteissaan, vaan soittaessasi vaikkapa matkatoimistoon, lipunmyyntiin tai suutariin luuriin vastataan yleensä ”haloo”. Venäjäksi sana lausutaan ”allo”. Nykyään kuitenkin jo ilahduttavan monessa paikassa vastataan firman nimellä, mutta silti edelleen usein on vaikea saada tietää, kenen kanssa puhuu. Kun ei tiedä, kenen kanssa puhuu, ei voi ainakaan syyttää ketään nimeltä, mikäli asia menee pieleen. Sitä venäläinen nimittäin välttelee; vastuunkantoa.

Venäläiset sähköpostiosoitteet

Sama koskee sähköpostia - kun lähetät viestin yhteen osoitteeseen, vastaa kaverisi toisesta ja mielellään ilman allekirjoitusta tai viitettä siihen, mitä asia koskee. Toinen vaihtoehto on se, että hän jättää täysin vastaamatta ja sitten siitä seuraa mahdollisesti jotain mielenkiintoista (tai sitten ei yhtikäs mitään).

Suomessa olemme tottuneet siihen, että ihmisten sähköpostiosoitteet ovat muodossa etunimi.sukunimi@jotain.maa. Venäjällä ne usein ovat jotain mielikuvituksellisia numero- ja kirjainyhdistelmiä, eikä at-merkin takana olevista merkeistä pysty lainkaan päättelemään, mistä (yrityksestä) viesti tulee.

Mikäli asiasi on tärkeä tai sillä on kiire, kannattaa lähestyä niin sähköpostitse kuin puhelimitse, sillä venäläiseen tapaan kysymyksiin vastataan vasta sitten, kun on pakko.

Mieti mitä kysyt

Kysymyksen esittäminen onkin tärkeä pointti. Mikäli et saa selville jotakin asiaa, olet ilmeisesti esittänyt kysymyksen väärin. Venäläinen vastaa vain siihen, mitä on kysytty. Mikäli hän kertoo jotain niin sanotusti kysymyksen ulkopuolelta, kannattaa tarttua siihen, sillä se on ensisijaisen tärkeää informaatiota. Venäläinen harvoin kertoo mitään ylimääräistä, joten kannattaa pitää korvat auki!

Esimerkki: menet ravintolaan ja tilaat sienikeittoa. Sitä ei ole. Tilaat kaalipataa. Sitä ei ole. Tilaat seljankaa, pihvin, plovia ja salaattia, eikä mitään näistä ole. Kiehut raivosta ja nälkä saa katseesi sumenemaan. Syytät tarjoilijaa siitä, että hän ei varoittanut nälkäistä matkamiestä tilanteesta.

Ei, syy ei ole tarjoilijan, vaan väärin esitetyn kysymyksen. Mennessäsi ravintolaan sinun olisi tullut kysyä ”mitä on tarjolla?” ja olisit saanut suoraan vastauksen. Jos kyrsii, syytä vain itseäsi! Mitäs esitit huonoja kysymyksiä!

Ei kysyvä tieltä eksy

Lopuksi vinkki vielä esimerkiksi tien kysymiseen: kysy aina vähintään kolmelta ihmiseltä neuvoa. Mikäli jokainen heistä neuvoo samalla tavalla, on vastaus mahdollisesti oikea.

Neukkuajalta juontaa juurensa periaatteesta, jonka mukaan kyselijöistä pitää päästä mahdollisimman pian eroon. Tietä kysyvälle saatetaan siis vain huitaista ”seuraavasta vasemmalle” piittaamatta siitä, pitääkö se paikkaansa. Jos olet liikkeellä kartan kanssa ja haluat tietää sijaintisi, ei kannata luottaa siihen, että ohikulkijat näyttävät sijainnin oikein.

Ensinnäkin läheskään kaikki eivät osaa lukea karttaa, mutta he eivät tietenkään sitä sinulle paljasta. Toisekseen ohikulkijoita ei voisi vähempää kiinnostaa, oletko eksyksissä, joten he saattavat osoittaa mitä tahansa paikkaa jossain siellä päin ja jatkaa matkaansa. Paras tapa on siis kysyä ”mikä tämä katu on?” vrt. ”missä me olemme?”.

Metroasemilla on karttoja, joihin paikka on merkitty punaisella pallolla. Jos olet täysin hukassa, kannattaa kysyä ihmisiltä, missä lähin metroasema on. Koska metro on neutraali paikka, neuvovat ihmiset sinne varauksetta oikein. Metroasemia kannattaa käyttää suunnituksessa myös takseilla ajaessa, sillä kadunnimet eivät välttämättä sano kuskeille mitään.

Lue myös

parked Lada

Taksit

Jokainen lähestyvä auto on potentiaalinen taksi.

Neuvostoliittolainen puhelin jossa hätänumerot näkyvissä tarralla

Puhelimet

Anna puhelinlankojen laulaa myös Venäjällä ja vältä roaming-maksut. 

Ihmiset ahtautuvat Moskovan metroon

Näin änkeät metroon

Kyynärpäälle löytyy käyttöä ruuhkaisella metroasemalla.

Metrokartta joka näkyy metroaseman laiturilta

Metrot

Metro on nopein tapa siirtyä paikasta toiseen.