Matkustaminen Venäjälle

Venäjälle lähtöä ei kannata pelätä. Yllättävän monilla suomalaisilla on ajatus, että välittömästi rajan ylitettyään heidät ryöstetään, raiskataan, huumataan ja myydän Afganistaniin orjiksi.

Näin ei ole käynyt kenellekään järkevästi käyttäytyvälle matkailijalle. On tietysti tapauksia, joissa yksinäinen, votkan ja kauniiden naisten huumaama kelaritari huomaa lompakkonsa tyhjenneen ja passinsa kadonneen sen ystävällisen kyytiä tarjonneen herrasmiehen matkaan. Näin ei kuitenkaan tapahdu, kun pidät itsestäsi ja kavereistasi huolen, ja muistat aina välillä juoda vettä. Venäjälle pääsee helposti, vaivatta ja jopa ilman viisumia. Avarra maailmankuvaasi ja tutustu naapuriisi!

Venäjälle junalla: nopein tapa Suomesta Venäjälle on valita Helsingin ja Pietarin välillä liikennöivä Allegro, joka kulkee väliä neljästi päivässä. Aamun ensimmäisen junan lippu on edullisin. Pietarissa  Suomen juna-asema sijaitsee Ploshad Leninan (Leninin aukion) metroaseman yhteydessä. 

Venäjälle bussilla: bussilla pääsee Turusta, Oulusta, Jyväskylästä sekä tietysti Itä-Suomen kaupungeistä Kotka, Hamina, Joensuu useita kertoja viikossa. Helsingistä busseja kulkee päivittäin. Palveluntarjoajia on useita ja edullisin reissu tehdään pikkubussilla, joissa tarpeen on vahvojen perslihasten lisäksi joko seikkailuhenki tai venäjäntaito. 

Satunnaiselle Venäjän-matkailijalle helpoin tapa päästä Venäjälle on matkustaa sinne laivalla. Laivamatkailijoiden ei tarvitse hankkia viisumia, mutta he voivat kuitenkin viipyä Pietarissa kaksi yötä. Siinä ajassa ehtii jo vaikka mitä! Helsingin ja Pietarin väliä liikennöivä laiva vastaa pienehköä ruotsinlaivaa seisovine pöytineen, mutta yökerhon show on omaa luokkaansa. Lastenkin kanssa kannattaa miettiä Pietarin risteilyä vaihtoehtona Tukholmalle tai Tallinnalle.

Lentäen ei Pietariin eikä oikeastaan Moskovaankaan matkustaa, sillä etenkin Moskovassa turvatarkastuksiin ja kulkemiseen kentälle/ kentältä menee kaiken kaikkiaan yhtä kauan aikaa kuin yöjunalla Helsingistä. Lentokentän ja keskustan välille Moskovassa on tosin rakennettu suora pikajunayhteys. Juna-asema sijaitsee keskustassa ja sieltä pääsee metrolla kätevästi mihin tahansa. Moskovassa Suomen junat tulevat Leningradskii vokzalille (Leningradin asemalla) ja sen vieressä on Kazanin ja Jaroslavin asemat, joilta pääsee junalla mm.Vorkutaan, Arhangeliin ja Syktykvariin.