Leninin syntymäpäivä 22.4.

Niin ihmeelliseltä kuin se tuntuukin, osa kansasta juhlii edelleen Leninin syntymäpäivää (synt.vuonna 1870). 

Jotkin äärilaidalla keikkuvat jengit saattavat liittää juhlintamenoihin väkivaltaisuuksia, mutta pääosin päivää vietetään viemällä Leninin patsaille punaisia neilikoita.

Pietarissa Suomesta junalla saapuvat voivatkin heti bongata yhden Lennun, mikäli kiertävät aseman edustalle. Siinä Lenin tervehtii lännestä saapuvia matkailijoita.

Pietarissa on useita Lenin-patsaita ja siitähän voikin tehdä itselleen vaikka päiväohjelman "löydä Lenin".

Leninin mausoleumi puolestaan sijaitsee Moskovassa Punaisen torin laidalla. Leninin muumioitunutta patsasta on mahdollista päästä katsomaan tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin klo 10-13.

Mausoleumiin ei saa viedä kameroita tai muita tallentavia laitteita. Muumio kierretään myötäpäivään eikä pysähtyminen ole suotavaa. Mausoleumi on rakennettu luodinkestäväksi ja se on 24 metriä leveä, 12 metriä korkea. Venäjän valtio ei enää rahoita haudan ylläpitokustannuksia, vaan ne katetaan keräysvaroin. Neuvostoaikana haudalla oli vahdinvaihto, joka sittemmin on siirtynyt tuntemattoman sotilaan haudalle, ikuisen tulen luo Kremlin muurin edustalle, mausoleumista Ohotnyi rjadin metroasemalle päin Manezhnaja ploštšadille.

Lenin kuoli vuonna 1924.

Lue myös

Juhla- ja pyhäpäivät

Venäläisessä kalenterissa on omat juhlapäivänsä metsätyöläisille, opiskelijoille, armeijalle kuin kirjastoillekin.