Työn päivä 1.5.

Kommunistien paraati vappuna

Vappu on Venäjällä työläisen juhla, tai oikeastaan sitä juhlivat enää kommunistit.

Vuodesta 1992 lähtien päivän virallisena nimenä on ollut Työn ja kevään juhlapäivä, joka tietysti oikeuttaa kansalaisen viettämään vapaata myös 2.5. Työn päivästä lähteekin Venäjällä oikeastaan sellainen kiva vapaaputki, joka jatkuu aina noin 11.5. asti.

Ensin vietetään tätä toukokuun ensimmäistä pari päivää. Tänä vuonna tuo 1.5. sattuu perjantaille, eli työn päivän toinen vapaapäivä on launtai 2.5.

Koska vapaa sattuu jo valmiiksi vapaalle, saavat kansalaiset hyvitykseksi seuraavan arkipäivän, eli maanantain 4.5. Seuraavana viikonloppuna juhlitaan Voiton päivää (9.5.), mutta tuokin onneton juhlapäivä sattuu lauantaille, jolloin itsestään selvästi juhlapäivän tuomaa vapaata vietetään maanantaina 11.5.

Näin ollen kansalainen voi käytännössä viettää erilaisia juhlapäiviä ja niiden jälkeisiä vapaapäiviä sellaiset pari viikkoa putkeen.

Toukokuun parin ensimmäisen viikon aikana ei kannata suunnitella tekevänsä mitään kovin tärkeää Venäjällä, esim. aloittaa uusia hankkeita tai käydä liikeneuvotteluja, koska kuitenkaan kukaan ei ole paikalla. Kaikki menevät maalle istuttamaan porkkanaa ja perunaa ja siinä sivussa nostamaan maljaa milloin millekin.

Lue myös

Juhla- ja pyhäpäivät

Venäläisessä kalenterissa on omat juhlapäivänsä metsätyöläisille, opiskelijoille, armeijalle kuin kirjastoillekin.