Uusivuosi Venäjällä ja vuodenvaihteen juhlat

Sinipukeinen pakkastyttö ja Jari Kykkänen poseeraavat

Venäjällä ei vietetä joulua samaan aikaan kuin meillä, vaan vasta uuden vuoden jälkeen ja silloinkin olankohautuksella. Joulua tärkeämpi juhla on uusivuosi ja silloin on myös lahjojen aika.

Suomalaisessa lehdistössä kerrotaan vuosi toisensa jälkeen venäläisistä matkailijavirroista joulukuun lopussa. Venäläiset tulevat Suomeen nauttimaan paitsi hiljaisuudesta ja puhtaasta ilmasta, mutta erityisesti alennusmyynneistämme, jotka osuvat venäläiseen juhlakalenteriin oivalliseen aikaan. Venäjällä ei nimittäin vietetä joulua samaan aikaan kuin meillä, vaan vasta uuden vuoden jälkeen ja silloinkin olankohautuksella. Joulua tärkeämpi juhla on uusivuosi ja silloin on myös lahjojen aika.

Lahjat Venäjällä jakaa Pakkasukko (Ded Moroz) apulaisensa Lumitytön (Snegurotska) kanssa. Pakkasukko pukeutuu yleisimmin siniseen Joulupukin nuttua muistuttavaan takkiin, joka on solmittu leveällä vyöllä kiinni. Lumitytöllä on puolestaan turkissomisteinen takki ja pitkät hiukset kauniisti letitettynä kiinni. Pakkasukko leikittää ja laulattaa niin aikuisia kuin lapsiakin ennen lahjojen jakoa.

Uutta vuotta juhlitaankin sitten kolme päivää, joista 1.-2.1. ovat virallisia vapaapäiviä. Moskovalaiset matkaavat Punaiselle torille kuuntelemaan Kremlin kellojen lyöntejä ja kansalaiset kaikkialla voivat katsoa presidentin televisioitua puhetta aattoiltana (vrt. Suomen presidentin puhe vuoden ensimmäisenä päivänä). Oman lisänsä Venäjällä vietettävään uuteen vuoteen antaa maassa käytettävät yksitoista aikavyöhykettä (muutos astui voimaan 26.10.2014; siihen asti oli käytössä vain yhdeksän aikavyöhykettä). Siitä vaan skoolaamaan! 

Aattoiltaa vietetään ystävien kesken lahjoja jaellen ja puolen yön aikaan ilotulitteita taivaalle paukutellen. Juhlaruokiiin kuuluu kuohuviinin lisäksi esimerkiksi ”turkin alla” (pod shuiboi) -niminen salaatti, joka muistuttaa vähän rosollia. ”Turkkia” on myynnissä lähes kaikissa supermarketeissa valmissalaattina, mutta sitä on helppo valmistaa itse. ”Turkki” eroaa rosollista siten, että turkissa on kananmunaa ja salaatti päällystetään reilulla majoneesikerroksella. Aattoiltaan kuuluu ehdottomasti kuohuviini, jota juodaan kristallilaseista. Maljoja kohotellaan pitkin uudenvuodentoivotuksin. Siinä, kun suomalainen tyytyy kajauttamaan ”hyvää uutta vuotta!” venäläinen toivoo onnea, rakkautta, terveyttä, menestystä niin lapsille koulussa kuin vanhemmille työssä, kauneutta elämään, jokapäivistä iloa ja että murheet unohtuisivat, vastoinkäymiset eivät seuraisi, isoäidin kihti paranisi, kesämökin punajuuret kasvaisivat entistä suuremmiksi ja että naapuruussopu säilyisi. Tämä toistetaan jokaisen maljan kohdalla ja illan aikana nostetaan paitsi kuohuviini-, myös votkalaseja ahkeraan. Jos juomatarjoilu onkin runsasta, niin runsas on myös ruoan määrä. Pöytään on katettu erilaisten majoneesipohjaisten salaattien lisäksi keitettyjä perunoita ja lihaa, silliä, kieltä ja muita suolapaloja, kakkuja, torttuja, piiraita ja suklaakonvehteja.

Joulua vietetään Venäjällä vasta tammikuussa, 6.1. mutta kaikenlainen juhliminen keskittyy kyllä uuteen vuoteen, joita onkin kaksi. Toinen uusi vuosi on ns.vanha uusi vuosi 13.-14.tammikuuta. Vanhalla viitataan vanhaan kalenteriin, joka eroaa nykyisestä kalenterista noin kahdella viikolla. Vanhaa uutta vuotta ei juhlita niin näyttävästi kuin vuoden vaihtumista 31.12. , mutta silläkin on kannattajansa ja esimerkiksi ortodoksisen kirkon piirissä päivä huomioidaan. Venäläiset horoskooppiuskoisina huomioivat myös kiinalaisen kalenterin ja merkin vaihtuminen näkyy kauppojen hyllyillä. Vuosi 2015 on Vuohen vuosi.

Lue myös

Naistenpäivä 8.3.

Naistenpäivänä juhlittavaa ”kahdeksas kolmatta” (8-ого марта) ei voi Venäjällä olla huomaamatta kuurosokea koirakaan.

Juhla- ja pyhäpäivät

Venäläisessä kalenterissa on omat juhlapäivänsä metsätyöläisille, opiskelijoille, armeijalle kuin kirjastoillekin.