Voitonpäivä 9.5.

Voitonpäivää juhlitaan mahtipontisesti. Pietarissa ja Moskovassa sekä muissa sankarikaupungeissa keskustan täyttää sotilasajoneuvojen letka. Presidentti pitää puheen Kremlistä ja veteraaneille jaetaan kunniamerkkejä. 

Voitonpäivää juhlivat myös nuoret, sillä päivän kunniaksi puistoissa järjestetään konsertteja ja kaikilla on tietysti toimistaan vapaata. Nykyään julkista juopottelua ei hyväksytä, eikä puistoissa myydä edes olutta. Voitonpäivän merkkeihin oluen juonnin sijaan kuuluu nykyään oranssi-musta nauha, jonka voi kiinnittää napinläpeen, käsilaukkuun tai vaikkapa tennareihin. Nauha juontaa juurensa Pyhän Yrjön ristiin, joka on ollut käytössä tsaarinvallan aikana 1800-luvulla. Lisäksi oranssi-mustaa nauhaa käytettiin toisen maailmansodan aikana merkkinä Saksan voitosta. Putin otatti Yrjön nauhan uudelleen käyttöön vuonna 2000.

Veteraaneja kunnioitetaan kovasti. Voitonpäivän traditioihin kuuluu paitsi kukkien vienti sotilaiden haudoille ja muille sotamuistomerkeille, myös penkeillä istuskelevien vanhusten kukittaminen. Mammat ja papat kulkevat illansuussa kotiin valtavien neilikkakimppujen kanssa. Veteraaneja haastatellaan ja heille osoitetaan kiitollisuutta monin tavoin. Oheinen kuva on otettu Voitonpäivänä Voitonpuistossa Moskovassa. Voitonpuistoon kerääntyy tuhansia isänmaallisia juhlijoita tervehtimään veteraaneja ja viemään kukkia kaikille puistoon sijoitetuille muistomerkeille. Voitonpuistossa on neljän eri uskontokunnan pyhättö muistuttaen siitä monikulttuurisesta joukosta, joka osallistui Suureen Isänmaalliseen sotaan, kuten Toista maailmansotaa venäjäksi kutsutaan. Puisto on rakennettu sotahistoriallisesti tärkeälle paikalle, ja Napoleonkin on käynyt puiston seuduilla odottelemassa, että hänelle annettaisiin Kremlin kultainen avain. Puiston läheisyydessä on upea panoramamuseo, missä on kuvattu hienosti Borodinon taistelut Napoleonia vastaan vuonna 1812. Kaikkiaan puistossa tai sen välittömässä läheisyydessä on tusinan verran erilaisia sotamuseoita.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta sodan päättymisestä ja Moskova valmistautuu järjestämään entistä näyttävämmät juhlat. Putin on kutsunut lähinaapurimaiden johtajia vieraakseen ja kaupungilla on tulostuspiste, missä voi käydä printtaamassa sukunsa vainajasta kuvan, jota kuljettaa sitten kulkueessa. Tutkijoita ilahduttaa tieto, että samassa pisteessä voi myös ladata nettiin sotilaan kirjeet, valokuvat ja kunniamerkit muidenkin nähtäväksi. Kansan voitonpäivänjuhlinnan hurmosta nostatetaan pitkin kevättä näyttämällä televisiossa päivittäin pätkiä sodasta ja haastattelemalla sotaveteraaneja ympäri laajaa Venäjän maata.

 

Lue myös

Kosmonauttien päivä 12.4.

Lennä Juri Gagarin, lennä!

Kommunistien paraati vappuna

Työn päivä 1.5.

Vappu on Venäjällä työläisen juhla, tai oikeastaan sitä juhlivat enää kommunistit.