Tusovka

Yleisö katsoo bändiä lavalla

Tusovka on monelle helsinkiläiselle Venäjä-intoilijoille tuttuakin tutumpi nimi.

Tutuksi on tullut myös käsitteestä nimensä ottanut Tusovka ry. Yhdistys on 15 toimintavuotensa ajan järjestänyt klubeja, festivaaleja ja kulttuuritapahtumia. Se on tuonut Helsinkiin venäläisiä bändejä ja elokuvaa, kuvataidetta ja animaatiota - ja siinä sivussa tarjonnut maistiaisia myös suuren maan ruokakulttuurista.

Tusovka ry perustettiin joulukuussa 1998 ja ensimmäisten vuosiensa aikana yhdistys järjesti Tusovka-klubia vanhalla Umo Jazz Clubilla Punavuoressa ja kulttuuriareena Gloriassa.

Samoihin aikoihin tusovkalaisiin backstage-hulinoihin sekaantui myös matkatoimisto Zerkalo linja-autoineen. Zerkalon Kari ja Jukka ottivat hoitaakseen Tusovkan Pietarissa järjestämien klubien kuljetuksen, ja ikimuistoisilla ryhmämatkoilla itärajan ylitti monenkirjava joukko slavomaaneja ja klubeilla esiintyneitä orkestereita mukaan lukien Don Johnson Big Band, Plutonium 74 ja Kemopetrol.

Pietariin vietiin suomalaista kulttuuria, ja takaisin tuotiin kassikaupalla kokemuksia ja elämyksiä - ja saattoi tuliaispussiin eksyä jotakin kilisevääkin.

Taru jatkuu. Tiedossa on jatkossakin vapaiden ihmisten luovaa kanssakäymistä. Hyvää pöhinää.