Matkalla: Tusovka Festival 2014 Pietarissa

Jalmari ja Baltikan Africa Edition-olut

Tusovka Festival järjestettiin Pietarissa 20.9.2014 Fish Fabrique Nouvelle-klubissa.

Matkaan saatiin jännitystä jo ennen kuin oltiin päästy lähtemään, sillä yhden muusikon passi seikkaili omilla teillään Suomen Postin toimesta. Muusikko kuitenkin sai passinsa ja Tusovka pääsi matkaan 45-paikkaisella bussilla kuskinaan kaikkien aikojen paras kuski Tauno.

Ennen rajaa pysähdyttiin Rajahovissa, jossa ryhmäruokailu sujui puoleen tuntiin eli yllättävän nopeasti. Rajatarkastukset sujuivat ongelmitta lukuisista instrumenteista huolimatta ja osin, koska Tauno oli huomaavaisesti jakanut kaikille kyydissä olijoille ns.maihinnousukortit jo ennen rajaa. Maihinnousukorttien funktio ei ole tähän päivään mennessä selvinnyt Zerkalolle, mutta jossain Venäjän uumenissa niitä on päättymätön määrä. Neuvostoliittoon matkatessa maahantulokorttiin tuli kirjata kaikki arvotavarat (kamerat, korvalappustereot jne) sekä mukana kuljetettavan rahan määrää. Nykyään korttiin ei kirjata nimen lisäksi kuin passin ja viisumin numero sekä maahan meno- sekä sieltä poistumispäivät. Maahantulokortti on kuitenkin yhtä tärkeä dokumentti kuin passi, vaikka satunnaista armeliaisuutta rajavirkailijoilta saattaakin löytyä, mikäli ensin mainittu on joutunut hukkaan.

Tunnelma bussissa reipastui huomattavasti pian rajan jälkeen Irwinin biisin hengessä. Runojakin lausuttiin! Pietaria lähestyttiin upouutta moottoritietä, joka sykähdytti järeine liittymineen. Majoitus oli tällä kertaa Hostel Pilau'ssa (Rubinshteyna ul. 38), mistä huonejaon jälkeen kiidettiin kumijaloilla Viktor Tsoille omistettuun Kamtšatka -nimiseen museoon Petrogradskajalle (ul. Blokhina, 15). Museossa on myös baari ja paikassa aivan kaikki sisäpihan graffiteista paikan valomainokseen muistutti Tsoista.

Kamchatkasta päädyttiin Datšalle (Dumskaja ul. 9), joka sijaitsee keskellä Dumskajan baarikeskittymää. Datšan vakiovarustukseen kuuluu pienen pietarilaisen baarin tapaaan klassinen jalkapallopeli. Allekirjoittanut päätyi loppuillasta hipsteröitymään Bakuniniin (2-ya Sovetskaja ul, 25A), joka on vuonna 2013 avattu pienpanimo-olutbaari.

 

javascript:void(0) Tusovka-festival alkoi tällä kertaa luontevaan aikaan iltayhdeksältä. Pietarissa usein soittoajat voivat olla usein joko aivan alkuillasta päättyen ennen puolta yötä ja ennen DJ:tä tai muuta yöohjelmaa - tai vastaavasti aamuyön tunteina toisen keikan tai ”alkuillan” DJ-setin jälkeen.

Bändeistä Jari Rättyä & Käärmeitto on keikkaillut Pietarissa ja myös muualla Venäjällä aiemmin. Talmud Beachille puolestaan keikka oli ensikosketus venäläiseen yleisöön, joskin heidän rumpalinsa Petri Alanko oli Joose Keskitalon mukana Kolmannen maailmanpalon jäsenenä Tusovkassa vuonna 2008. Petri on ennättänyt Tusovkan merkeissä Pietariin myös 2010, jolloin Jaakko Eino Kalevi Quintet ilahdutti Gribojedovilla. Tällä hetkellä Tusovka-reissujen veteraaneista ykkössijaa muusikoista pitää Kim Rantala viidellä käyntikerrallaan - jaetulla kakkossijalla ovat Arwi Lind ja Petri kolmella vierailulla.

Keikkapalkkio lahjoitettiin tusovkalaisen tavan mukaan isännöivälle bändille, joka tällä kertaa oli Batiskaf 14. Fish Fabriquen bändejä esiintymään järjestävä Kirill kävi kaikkien keikkojen jälkeen esittämässä kynällä ja paperilla kirjatut taloudelliset laskelmat ja palkkiotilanteen. Tämä esiintyjien saatavien tilittäminen keikan jälkeen on Pietarissa yleensä tyypillistä, joten keikkapalkkioita tarvitse odotella viikkoja tai kuukausia jälkikäteen.

Matkalaisten tunnelmat ennen keikkaa ja varsinkin alkumatkasta saattoivat olla ristiriitaiset Venäjän suhteen, mutta paikan päällä vallitsi varsin onnellinen fiilis! Venäjä pääsi taas kerran yllättämään.