Pietarin ravintolat

Business lunch kyrillisin kirjaimin

Miltei kaikissa ravintoloissa on päivisin tarjolla niin sanottu bisnes lunch, joka tarkoittaa kahta ruokalajia ja yhtä juomaa pakettihintaan. Ruokalajit ovat yleensä joku keitto tai salaatti ja valinnaisesti esimerkiksi perunamuusi ja joku pihvi tai vaikkapa plov tai jokin pasta. Siis alku- ja pääruoka. Juomavaihtoehtoina on aina jokin mehu tai tee, jossain paikoissa on mahdollista saada kahvia.

Lounasta on tosiaan mahdollista syödä jopa kolmen euron hintaan, mutta iltaisin ravintolat ottavat a la carte-listan käyttöön. Hinnat ovat kuudesta eurosta ylöspäin aina sataan euroon asti. Zerkalo ei käy yli kahdenkympin paikoissa, eikä osaa siis niitä matkailijoille suositella. Venäjällä pääruoan kanssa ei tarjota automaattisesti lisukkeita (гарниры), vaan ne tulee tilata itse. Yleensä Venäjällä tilataan myös alkuruokaa. Salaatit sekä keitot ovat sen kokoisia, että ne eivät välttämättä nälkää yksinään veisikään.

Venäjällä pöytäseurueelle tuodaan aina yhteinen lasku. Kannattaa siis jo tilatessa merkitä itselleen ylös, minkä verran omat eväät ja juomat maksavat, ettei tarvitse laskun tullessa pöytään tilata menuta uudelleen luettavaksi. Kannattaa muuten laskea, että hinnat on laskettu alekkain oikein. Zerkalon havaintojen mukaan monien tarjoilijoiden päässälaskutaito on huolestuttavan heikko tai sitten osumme aina seurueeseen, jossa joku kusettaa. Niin tai näin, summasta uupuu fyrkkaa aina. Monesti heitto saattaa olla satoja, ellei tuhansia ruplia ja yleensä syynä on yksinkertaisesti se, että tarjoilija on lisännyt omavaltaisen palvelupalkkion loppusummaan. Huomioi, että vesi maksaa usein enemmän kuin votka.