Venäläinen ruoka ja ravintolat

Mies piiloutuu leivän taakse

Ruoka on Venäjällä keskipisteessä kun kaverit ja sukulaiset viettävät iltaa. Syödään hyvin ja syödään kauan. Votkaa ei saa juoda ilman ruokaa, joten ruokaa on pakko saada. 

Illanistujaiset alkavat alkupaloilla eli zakuskalla. Ne voivat olla lähes mitä vain pientä naposteltavaa, jonka kanssa ensimmäiset votkat yleensä löytävät tiensä kurkusta alas.

Aloittaa voi myös erilaisilla keitoilla, esimerkiksi borssia ja erilaisia kaalikeittoja on tarjolla kaikissa tavallisissa ravintoloissa. Ne toimivat erinomaisina krapulan tappajina etenkin silloin, kun tuntuu ettei voi syödä mitään raskasta. Suomessa vedetään pitsaa ja kebabia samaiseen olotilaan, mutta jostain syystä menetelmä ei toimi Venäjällä. 

Kana, kuha ja ruukussa haudutetut liharuoat löytyvät perinteisiltä ruokalistoilta. Nykyisin tarjolla on myös vihannesruokia niille, jotka eivät noudata Wotkinsin dieettiä. 

Jos ihmettelet miksi ruokalistalla on kaksi lukua kirjoitettuna ruokalajin yhteydessä, yksi on hinta ja toinen on paino grammoissa. Jopa erikseen tilattavat ketsupit ja sokerit on ilmoitettu grammoissa. Votkakin tilataan grammoissa, eli tilaat 50 tai 100 grammaa votkaa.

Business lunch kyrillisin kirjaimin

Venäjällä pääruoan kanssa ei tarjota automaattisesti lisukkeita (гарниры), vaan ne tulee tilata erikseen. Yleensä Venäjällä tilataan jokin alkuruoka pääruoan lisäksi. Salaatit ja keitot ovat sen kokoisia, että ne eivät välttämättä nälkää yksinään veisikään.

Venäläiset blinit, kaviaaria ja smetanaa lautasella

Venäläiseen keittiöön on kulkeutunut aineksia naapurialueiden keittiöistä, kuten esimerkiksi georgialaiset maustekastikkeet tai uzbekistanilainen plov, joka on eräänlainen risotto.